Surf weer bericht

Surfweer Zaterdag 9 november 2019

Off 3

In de aanloop naar het weekend is het heel mooi zonnig weer met erg weinig echt ‘surfweer’. Hier en daar loopt nog wel een beginnersgolfje, vooral in het noorden van Noord-Holland (bijv Texel). Op zaterdag komt de swell en wind opzetten, op de wadden vrijdagmiddag al. In het waddengebied is de wind in de ochtend offshore op zowel vrijdag als zaterdag, met alleen Texel nog onder voorbehoud. Wanneer de kern van het lagedrukgebied 10 kilometer hoger in de Noordzee komt te liggen, is de wind op Texel ook gewoon onshore.

Vrijdag 8 november
De golven waren vandaag zeker de moeite waard geworden wanneer het nog voor het donker een tweede keer hoogwater was geworden. Op de A12 meting is de NNO swell (en ook winddeinig) vanmorgen rond 8:00 uur gestegen naar waardes boven de kritische grens van 2 meter. In de regel komen dit soort swells bij ons aan tussen de 9 en 14 uur later. Op de wadden gaat dit nog gebeuren en daar is het tij nog wel voldoende hoogwater voor donker. Ook op Texel en misschien als uitzondering ook al spots in midden en noorden van de Hollandse westkust.

Zaterdag 9 november
Bij zonsopgang staat er waarschijnlijk nog even een ruime windkracht 7 uit WNW of NW op de kust van zuidelijk Holland. Er staan golven, maar dit zijn om te golfsurfen wel de meest miserabele condities die er zijn. Richting de kop van N-H en dan vooral op Texel, is de wind 180 graden gespiegeld en komt van het land. Daar zijn in theorie de meest fijne golfsurf condities te vinden. Of deze offshore de hele dag duurt is nog de vraag. In ieder geval zal het lagedrukgebiedje afzwakken en richting Denemarken verplaatsen. Daardoor gaat de wind in Zeeland en België al snel minderen (was toch al niet zo hard als Z-H) en komen de golven vol binnen bij het juiste getij. Het lijkt dus gunstig te gaan uitpakken voor het uiterste zuiden en hoogstwaarschijnlijk ook voor een spot als deze in Zuid-Holland. Verder naar het noorden is het een kwestie van wachten en wachten tot de wind echt minder wordt. Voordeel daarbij is uiteraard wel dat het getij ook later is en er eigenlijk tot ver in de middag nog die volle NW swell gesurft kan worden. Dus richting de noordelijke stranden geldt hoe later hoe beter, want minder wind en getij net na hoogwater nog een paar uur lang voldoende gunstig.

Zondag 10 november
Voor zondag wordt nog een aardige rest-swell verwacht van een halve meter hoog. Om te shortboarden is het dan net te klein (muv de hogere sets), maar voor longboarden en suppen een hele mooie dag. De wind blijft afwezig of zelfs lichtjes aflandig met later op de dag echt helemaal zonnig weer. Wat betreft het getij zijn er niet heel veel voorkeuren tenzij je in Zeeland/België een golfje wilt scoren. Dan zul je echt rond opkomend, hoogwater en/of direct daarna moeten gaan. Dat geldt uiteraard ook voor het meest zuidelijke stukje zuid-holland. Elders kan er bij elk getij gewoon goed gesurft worden met de meeste swell nog in de ochtend, maar de grootste getij-component juist in de middag. Het een heft het andere op, zou je kunnen zeggen. Het is wel weer bijna volle maan, dus zo weinig stromen als begin deze week zal het niet. Maar echt springtij is midden volgende week. Dan zouden die extreme stromingen juist een voordeel kunnen zijn.

Lange termijn verwachting
Maandag komt vanaf de Atlantische Oceaan een front met regen waarbij de wind volledig wegvalt. Voor het front waait het zuid windkracht 5 in Zeeland en 6 in de kop van N-H. Alleen heel vroeg is de wind nog niet te hard voor een sessie met nog steeds wat noordelijke deining. Alleen op de laagwaterspots richting het noorden, want het zuiden zal al flat zijn. Aan het eind van de dag in de regen komen er aardige windgolven binnen met side-offshore en afnemende wind.

Dinsdag is de wind onshore en is de kans een stuk groter dat alle stranden hogere golven zien. Dan moet de harde wind wel een beetje op tijd komen, voor nu staat die pas aan het begin van de middag in de forecast. Dat zou mooi zijn, want dan blijft het in de nacht naar woensdag ook nog waaien, terwijl woensdagmiddag windstil en droog gaat verlopen. Natuurlijk nog onder voorbehoud, want de rug van hogedruk die langs trekt is wel vrij klein. Deze komt mee vanaf het grote hogedrukgebied dat op de Oceaan ligt en daar in ieder geval blijft liggen tot de 3e week van November. Dat is niet zo heel gunstig voor de surf in Zuid-Frankrijk en Noord-Spanje, want in deze setting is de wind constant onshore uit west of noord-noordwest. In Bretagne en Portugal ziet het er mooier uit, omdat daar genoeg beschutting te vinden is bij vrijwel iedere windrichting. Aan golfhoogte is in ieder geval geen gebrek. Dat geldt voor zowel de Oceaan als de Noordzee. Pas rond de 21e van November gaat de hogedruk op de Oceaan mogelijk minder worden. Dan zien de vooruitzichten voor Frankrijk en het noorden van Spanje er weer beter uit. En bij ons dan minder (is de vaak geldende volkswijsheid).

———————————————-
Wetsuit-advies water 14 graden C
Vrijdag: Een 4mm met extra 1mm eronder.
Zaterdag: Koudere lucht, dus 5/4 is wel lekker, schoentjes 5mm + evt 2mm hand
Zondag: Een 5/3mm met 5mm schoen
Maandag: Zuidenwind, 5/3mm & schoen 4mm
———————————————-

Bron: Surfweer Zaterdag 9 november 2019 appeared first on Surfweer.nl.

Related Posts