Surf weer bericht

Surfweer zondag 1 september 2019

Off 7

De meteorologische herfst begint op 1 september en dit jaar lijkt de omslag naar herfstweer perfect op deze datum plaats te vinden. Deze zaterdag is het nog flat met uitzondering van een paar laatste zuidswell golfjes op Texel en de eerste 5 strandopgangen in de kop van Noord-Holland. Verder naar het zuiden toe is het flat, maar daar komt zondag dus verandering in. Niet dat het meteen heel wild wordt met golven en wind. Daar is een iets langere aanloop voor nodig met aan het eind van de week en in het weekend de hoogste golven. Ook qua weertype wordt het dan een compleet andere beleving dan de afgelopen tijd. Een 4/3mm wetsuit zou dan zelfs weer nodig zijn, zeker in de vroege ochtend!

Zaterdag 31 augustus
Vandaag dus flat met uitzondering van het meest zuidwestelijke puntje van de Benelux. Vanuit het kanaal zal er eind van de middag een stevig maar heel lokaal windveld uit het zuidwesten ontstaan. In België levert dat vanaf 19:00 surfbare windchopy op. Niet heel hoog, maar zeker surfbaar met een funboard. In Zeeland pas rond 20:00 en dan is de zon al bijna weg, maar is het toch nog een uurtje fun (zelfs met een fish). De wind komt niet verder, dus in Zuid-Holland blijft het flat. Mogelijk komt er
op de meest zuidelijke spots van Zuid-Holland nog wel wat beweging in de zee. Overigens gaat dit windveld boven zee gepaard met wat wolken. Heel misschien ook wat regen langs de Hollandse kust waar het niet gaat waaien, maar de meeste buien gaan richting het binnenland.

Zondag 1 september
Zondag twee swells, een van dichtbij die vooral in de ochtend piekt en een van verder weg die later op de dag arriveert. De wind is in de vroege ochtend nog NW 5 bft en maakt het erg choppy. Het is dan nog wel hoogwater in het uiterste noorden. Qua swell zou je in het zuiden voor de vroege ochtend moeten kiezen, alleen het tij ebt daar te snel weg. Dus is het eigenlijk voor alle spots en regio’s wachten tot hoger water in de middag. Hoewel er in Zuid- en Noord-Holland ook met laagwater al prima gesurft kan worden op heuphoge, wat rommelige golfslag. Tegen de avond arriveren de echt hogere swells. Het getij zit dat in het noorden dan nog helemaal gunstig. In Zeeland en België is het dan alweer afgaand tij, dus die missen daar net de boot. Beter wachten tot maandag als je in die hoek wilt surfen.

Maandag 2 september
Swell van 1-1,5m in de vroege ochtend en komt krachtig binnen overal. Wel heel vroeg gaan ivm het snel weer eb worden vanuit het zuiden. De stroming staat dan ook richting het zuiden. In Holland zien de laagwater opties er heel mooi uit, omdat de wind dan van NW naar ZW krimpt en behoorlijk afneemt. Windstil zal het niet worden, maar dit is toch mooi sideshore met maar 3bft. In Zeeland is de waterstand alleen het eerst uur van de dag nog voldoende, daarna beter wachten tot de middag. Ook al is de swellhoogte dan al 1/3e afgenomen t.o.v. de ochtend. Verder blijft de avond eigenlijk gewoon een prima het moment voor een hoogwatersessie in Zuid en Noord-Holland. Zeker omdat dan de wind nog verder afneemt en mogelijk zelfs helemaal wegvalt.

Dinsdag 3 september
Dinsdag moeten we het doen met de swellrestjes van maandag. Dat zal dus niet veel zijn. Zonder dat het op de kaarten staat, is er mogelijk wel swell te verwachten vanaf het verre laag bij Spitsbergen. Dat is voor de wadden dan mooi nieuws, want de periode is 11 sec en de hoogte bij de ingang van de Noordzee nog 1 meter. Daar blijft op de wadden meestal wel 30cm van over. Langs de Hollandse westkust zal het mogelijk ook wel wat helpen om golven te geven, zeker in combinatie met de aantrekkende wind uit het zuidwesten.

Woensdag 4 september
Die wind hangt samen met lagedrukgebied dat dinsdag bij IJsland zal ontstaan. De wind is eerst nog west of zuidwest, maar al snel ruimend noordwest met hoge windbakken eind van de dag. En vanaf dan ook een stuk koudere lucht met daardoor het ontstaan van stevige buien boven het warme Noordzee water. Van herfstweer is dan echt sprake, hoewel het hogedrukgebied ten westen van ons nog wel wat invloed kan uitoefenen. Echter is deze vooral te merken in België en Zeeland. Dat is dan the place to be vanaf het midden van de week, omdat je daar wat meer uit de wind zit.

Wetsuit advies Water is 20 gr C
Zondag: Een 3/2mm fullsuit is nog lekker
Maandag: 3/2 mm of lekker met shorty midden op de middag
Dinsdag: 3/2 mm of lekker met shorty als het nog niet waait
Woensdag: Weer een 3/2 fullsuit met de wind

Bron: Surfweer zondag 1 september 2019 appeared first on Surfweer.nl.

Related Posts