Surf weer bericht

Surfweer Zondag 11 juni 2017

Off 13

Oceaan Laag ‘Karl’ komt zondag al dichterbij met een koufront en wind eind van de middag. De kern van het laag komt maandag over de Noordzee met de hele dag wind en later een staartje swell. Die zou voor dinsdag weer eens cleane golven kunnen gaan zorgen. Klein maar fijn op de meeste plaatsen.

Zondag 11 juni 2017
Eerst nog helemaal flat. Eind van de dag neemt de wind pas toe op nadering van het front. Het is de vraag of de regen de grond gaat raken. In ieder geval wordt het tijdelijk bewolkt met een straffe zuidwester aan zee. Het duurt meestal wel even voor dit echt surfbare golven oplevert. Maar op zich zou het moeten lukken. Een aantal modellen geeft zelfs kortdurend ZW 7 op voor Zeeland. En het positieve nieuws is dat de getijden gunstig vallen. Ook in Zeeland is het laagwater, een must bij zuidwest ivm de stroming.

Maandag 12 juni 2017
Het heeft de hele nacht gewaaid dus met het eerste licht zijn er al hogere golven dan zondag. Ook zit het getij dan op de meeste plaatsen gunstig met een restje hoog en het begin van eb. Overigens is dat geen wet van meden en perzen, want in de middag met hoog water kan het ook best aangenaam surfen zijn. Wel met de nodige stroming, maar de wind gaat later op de dag ook iets afnemen. Dat zou ook pas in de avond het geval kunnen zijn. Maar goed, dan is het weer mooi laagwater aan het worden dus is dan sowieso gunstig.

Dinsdag 13 juni 2017
De kern van het laag ‘Karl’ ligt inmiddels boven Scandinavië en de wind op de Noordzee is gedraaid van WZW naar WNW. Uiteindelijk komt er dan swell uit noordelijke richtingen onze kant op. In eerste instantie leek de swell niet zo veel voor te stellen, maar waarschijnlijk zit er toch wel een metertje in het vat. Helemaal in het noorden, want daar is WNW altijd de meest gunstige richting. Wat de beste tijden zijn is nog wel onzeker. In de ochtend meer verse swell, maar met nog wat onshore wind. In de middag en avond iets rijpere groundswell en veel minder wind. Dat lijkt voor longobarden sowieso de beste optie.

Woensdag 14 juni 2017
Er kan nog wat laatste swell binnenkomen, maar dan moet je wel in de ochtend gaan. Het is heel vroeg hoogwater, maar gelukkig ook al heel vroeg licht. Verwacht niet meer dan een halve meter klein en kort, maar wel ultra uber clean.

Donderdag 15 juni 2017
Het rustige weer van dinsdag en woensdag duurt niet lang en wordt donderdagavond al onderbroken door het dichterbij komen van een volgende Oceaandepressie. Waarschijnlijk is het donderdag nog flat, maar gaat het in de avond al wel waaien.

Weekendverwachting
Vrijdag staat er de hele dag een matige noordwester. Hoewel de wind niet heel erg hard is, worden de golven wel steeds hoger. Uiteraard vanwege de langere fetch vanuit het noorden. Zaterdag ook een noordwest, maar minder hard en hoog. Prima te surfen, dat wel. Ook zondag wind uit die richtingen en dus al snel wat hogere golven. Echt los lijkt het pas te gaan met de herfstachtige noordwester die daarna op de kaarten staan. Ok, het is nog ver weg. Maar zowel EC als GFS hebben het in hun oper en controle modellen als uitvoer zitten. Je zou dus alvast voorzichtig naar de maanstanden voor de 19e en 20e kunnen kijken om de juiste momenten niet vast te hoeven zitten met onnodige afspraken.

Bron: Surfweer Zondag 11 juni 2017 appeared first on Surfweer.nl.

Related Posts