Surf weer bericht

Surfweer zondag 14 juli 2019

Off 2

Yes, de swell is binnen! Nu is het een kwestie van wachten op hoogwater zodat de stroming stil komt te staan en de volledig swell over de banken rolt. En eigenlijk ook tot de wind er volledig uit gaat, maar dat is pas meer maandag en dinsdag het geval. Maandag krijgt de swellhoogte nog een boost met 4 meter hoge golven bij Denemarken. De richting wordt dan wel iets meer NW dan pal noord, waardoor vooral de wadden en het noordwesten van Nederland op dinsdag die hoogte gaan meepakken. Het zuiden (lees België en Zeeland) krijgen dan wat minder hoogte te zien dan op maandag. Op woensdag blijft er nog wel iets van swell doorkomen, maar is het overal wel echt heel klein. Wel heel clean met de afwezigheid van wind. Vanaf donderdag zijn de golven even wat minder. In het weekend zou de lokale wind uit het zuidwesten wel weer voor iets surfbaars gaan zorgen, maar dat is nog onzeker.

Zondag 14 juli
De significante golfhoogte op de boei-metingen bedraagt nu ongeveer 1.60m met een gemiddelde golfperiode van 4 seconden. De swell is dus nog vers uit de oven en mag nog wat uitdeinen voor er lekker gesurft kan worden. Dankzij het tij gebeurt dit al snel in het zuiden met hoogwater om 12:00 uur. Enige nadeel is dat daar het laagwater ook weer snel komt, dus zul je er op tijd bij moeten zijn. Daarnaast pakt het zuiden vandaag meer onshore wind op dan het noorden en midden. Het waait in België windkracht 5 uit het noorden en mogelijk zit er nog een toename naar 6 bft vanavond. Op de modeluitvoer is dat kleine gebiedje met 6bft nu berekend boven Engeland. Maar gezien de isobaren afstand zou je dat voor hetzelfde geld voor de vlaamse kust verwachten. In Holland valt er van de wind een stuk minder hinder te verwachten. Ook omdat die meer sideshore noord staat. En het getij een heel stuk later komt. Op Texel zelfs nog voldoende hoogwater tot een uur of 20:00 uur!

Maandag 15 juli
De wind dooft vannacht al uit waardoor maandag-ochtend al een aantal opties open liggen voor een lekkere start van de (werk)week. Het is immers als licht om een of 05:00 met dan nog hoogwater in de tweede, bovenste helft van Noord-Holland. Elders stroomt het al met het afgaande getij en in België en Zeeland hoef je daarom zeker niet vroeg er bij te zijn. Daar is het sowieso weer wachten tot de lunch. Van de wind valt niet veel hinder te verwachten. Die blijft rond de 3, een kleine windkracht 4. Op de wadden, vooral richting de oost wadden, waait het wel harder met een windkracht 5 in de middag.
In de avond lijkt de wind overal een heel klein beetje toe te nemen, misschien een steady windkracht 4. Met het afgaande getij niet de beste combinatie, maar heel erg stromen zal het bij deze windkracht niet. Kortom een prima avond om de werkdag mee af te sluiten. Wie drie x wil surfen heeft maandag de mogelijkheden. De swelltoename vanuit het zeegebied bij Denemarken wordt ook pas in de avond verwacht en in de daaropvolgende nacht.

Dinsdag 16 juli
Dinsdag dus nieuwe swells met een langere periode (tot 8 seconde). Dat geeft lekker veel kracht in de golven en de afname van de wind mag er ook zijn. Uiteraard in de ochtend de hoogste swell-meting op de boeien. De wind is dan nog wel een klein beetje onshore en het tij nog niet overal helemaal gunstig. Gedurende de dag komt dit helemaal goed, ondanks dat de swell iets afneemt. Met een verwachte golfhoogte van 0,7m en 7 sec periode voor Zeeland is het daar ook nog heel erg fun. In de regel levert deze hoogte met deze periode bij het hoogwater getij toch ruim 1m hoge setjes. Het wachten wordt dan beloond. In belgië zijn de setjes eerder 0,5m dan ruim 1m hoog, dus verwacht er daar net als vorige week niet te veel van.

Verder vooruitzichten en Atlantische swells
Woensdag wordt nog klein en fijn in Zuid- en Noord-Holland op twee momenten (vroege ochtend en ergens id middag). In België zal het wel al zo goed als flat zijn met af en toe toch een verdwaald longboard lijntje. Daarna is het een aantal dagen flat. Alleen het UKMO en GEM model berekenen op zaterdag nog een lagedrukgebied dat doorkomt met een flinke westenwind en golven. Daarna bouwt er zich een hogedrukgebied op boven onze omgeving en zullen de lagedrukgebieden op het midden van de Atlantische Oceaan steeds groter en sterker worden. Dat is absoluut geen goed nieuws voor wie een surfvakantie in eigenlijk land had gepland de laatste week van deze maand. Zit je echter in Frankrijk of Spanje, dan kun je rekenen op 2-3 meter swell en super lekker zomerweer zonder wind in de ochtend. Op de beachbreaks van Bordeaux en die van les Landes is dit soort swell wel iets te veel van het goede. Daar zou je alweer op zoek moeten gaan naar baaitjes met protectie of surf-riffen. Of even een paar dagen wachten tot de swells iets afnemen. Uiteraard zijn deze verwachtingen nog behoorlijk ver in de nabije toekomst, maar toch lijken de kaarten vrij standvastig. Tip voor de flexibele reiziger: huur eens een camper met alles aan boord (incl boards en wetsuits)!

Wetsuit advies Water is 18 gr C
Vandaag: 4/3mm -tje is fijn voor 2 uur sessie
Maandag: Een 3/2 fullsuit overdag, heel vroeg beter 4/3mm
Dinsdag: Een 3/2mm fullsuit is warm
Woensdag: 3/2 mm of short-arm / legs!

Foil surf clinics
De eerste keer foilsurfen achter een boot is de beste manier om het foilen onder de knie te krijgen. F-One is het enige foil-surfmerk in Nederland die dit soort foil-clinics organiseert op de Westeinder plassen. Achter een bootje is de ideale manier om het te leren en er daarna in de golven mee aan de slag te gaan. Meer info en jezelf opgeven kan met het formulier op de site of mail naar h2osportstech4@gmail.com. Op de volgende dagen staat er nu een clinic ingepland:
Maandag 15 juli van 14.00 – 16.00
Woensdag 17 juli hele dag (vanaf 9.00 uur) mogelijkheden

Bron: Surfweer zondag 14 juli 2019 appeared first on Surfweer.nl.

Related Posts