Surf weer bericht

Surfweer Zondag 19 juni 2016

Off 21

Het gaat aan vandaag, en niet zo’n beetje ook. Vergeet niet jullie leukste foto’s van surfers in of op de golven te posten op instagram of facebook. De beste ‘tricks’ worden einde deze maand beloond met een jaar-abonnement op de surfweer sms dienst, 3/2mm wetsuit of een van de andere prijzen. Het enige wat je hoeft te doen is te tags #Northseafun #Quiksilver #6surf #surfweer toe te voegen aan je post. Voor de volgende twee maanden hierna (juli & augustus) is het thema de meest creatieve foto of film. In de maanden september en oktober zal de winnaar met de ‘best wave’ in de prijzen vallen. Je hoeft niet de beste surfer te zijn om mee te kunnen dingen naar de prijzen. Doe je niet aan social media, maar kom je wel op surfweer.nl? Dan kan je die foto, film op url ook mailen naar northseafun@soulonline.nl

Vandaag komt de swell langzaam op gang en beginne de golven als eerst in België en Zeeland mooi uit te cleanen. Dat komt uiteraard doordat het getij in die regio eerder opkomt, maar net zo belangrijk is de wind die eerder is gaan liggen. Dat betekent ook dat de golven daar eerder weg zijn en in combinatie met een aantrekkende zuidwester is het vanavond in Zeeland niet echt meer de moeite. In Zuid-Holland kan dat nog wel het geval zijn. Via Frankrijk en Belgie trekt vandaag rond de lunch een rug van hogedruk over waarbij de wind draait van noordwest naar zuidwest en daarbij ook een moment lang compleet afwezig is. Het best zijn de surfmomenten vanaf dan en daarna, omdat zuidwest tegengesteld is aan de golfrichting. De golven komen vandaag uit het noorden vanwege de wind die rond Noorwegen en Denemarken heeft gestaan afgelopen dagen. Na de rug draait de wind zuidwest en blijft zwak, alleen in België en Zeeland wordt die in de avond al wat harder. Wel kan het zijn dat je er in Noord-Holland begin van de avond wat last van hebt met een beetje chop. In Zuid-Holland is de zuidwest meer vanavond meer sideshore / sideoffshore met voldoende beschuttingsmogelijkheden.

De golfhoogte varieert vandaag met het getij mee. In de ochtend is het overal ongeveer een meter. Met het getij loopt het op naar twee meter hoewel het in België waarschijnlijk niet zo hoog zal worden. Het tij zit tussen spring en doodtij. Abnormale waterstanden en hardere stroming dan normaal zijn niet te verwachten. Dat maakt het bij uitstek een mooie de dag op de toch al drukke spots bij de havenhoofden te vermijden en een veel mooiere bank voor jezelf op te zoeken. Zo moeilijk zou dat niet moeten zijn met 550 km kustlijn. Mocht je toch in de line-up belanden met andere surfers, geef dan in ieder geval blijk van kennis van de surf-regels (zie pamflat).

Na vandaag krijgen we nog een dag met goede golven, maandag 20 juni. De wind is zuid tot zuidwest en trekt op zee aan tot windkracht 7. In combinatie met de swell die uit het noorden nog binnenkomt zijn de golven prima te surfen in Zuid-Holland en Noord-Holland. Zeeland doet waarschijnlijk ook nog wel mee met wat hoogte, maar in België zijn de golven tegenvallend klein. Dat komt uiteraard door de aflandige windrichting in de hoek. De beste getijden zijn tegenovergesteld aan vandaag, hoewel de noordswell juist met hoogwater weer beter binnenkomt. Probleem is dan echter de stroming. Tussenin het hoge en het lage water is dan het beste alternatief.

Bron: Surfweer Zondag 19 juni 2016 appeared first on Surfweer.nl.

Related Posts