Surf weer bericht

Surfweer zondag 23 oktober 2016

Off 12

Op een dag zoals vandaag wil je gewoon het water in, ondanks dat de eerste nachtvorst van dit najaar gemeten is. De golven zijn heel mooi clean en de zee is nog warm genoeg om zonder (hand)schoentjes te surfen zolang je ze maar onder water houdt. Niet te veel gaan staan dus. Dat wordt nog lastig, want de swell heeft een zodanige periode dat er om de 6 a 7 seconden een goede golf langs komt. Je kan natuurlijk ook dieper gaan liggen en dan komen de hogere setgolven om de vijf minuten. Dit alles heeft te maken met de NNO-elijk herkomst van de swell. Nog steeds zwengelt het lagedrukgebied “Danielle” de deining vanuit het Skagerrak tussen Denemarken en Noorwegen onze kant op. Het kustgebied van Noord-Holland ligt minder naar de oorsprong van de swell gericht en heeft minimaal een waterstand boven N.A.P. nodig om goed te kunnen surfen. In Zuid-Holland en op de wadden kan ook met laagwater worden gesurft, maar uiteraard is hoogwater wel het beste. In Zeeland en België komt dat zelfs nog een een tweede keer vandaag. De swell is op de zuidelijke boeien ter hoogte van de moerdijk weer aan het oplopen, dus die mooie sessie in België en het het zuidelijke deel van Zeeland is (nog) onderweg. In het grootste deel van Noord-Holland is die al geweest en komt het vanavond niet meer terug, omdat het simpelweg te laagwater blijft. Natuurlijk kan er nog wel gesurft worden op een longboard op de verste banken uit de kust. In Noord-Holland is dit hoe zuidelijker hoe beter, dus richting Zandvoort-Katwijk het best. Webcam van Katwijk hier.

Maandag wordt de wind uit het noordoosten in ons deel van de Noordzee harder dan die in het Skagerrak bij Denemarken. De swell afkomstig uit die hoek dooft uit, maar is nog wel voldoende voor een leuke sessie in de ochtend in Zuid-Holland en zuidelijker. In Noord-Holland is het een stukje minder. De wind neemt tijdens laagwater toe tot (vrij) krachtig op volle zee. Dit geeft weer nieuwe swells gunstig voor België en Zeeland. Echter komt het tij nu net iets te laat om er voor het donker nog van te profiteren (21u hoogwater). Dus is het beter om dinsdag-ochtend er weer in te duiken met met het  volgende hoogwater. Dinsdagmiddag en avond is het laagwater en loopt er alleen nog een klein funboardgolfje in Zuid-Holland.

Woensdag de minste surfdag van de week met een omslag in het weertype. De swell uit het noordoosten is waarschijnlijk net te klein om nog te kunnen surfen en de wind is gedraaid en komt uit de zuidwesthoek. Donderdag draait de wind een paar graden door en komt meer uit het noordwesten. Gelijk zijn er dan al hogere golven die met inkomend tij weer te surfen zijn. De wind komt uit zee, dus zo clean en glassy zal het niet meer zijn. Wel ligt erg een hogedrukgebied dichtbij waardoor de luchttemperatuur weer gelijk wordt aan die van het water (14  á 15 graden).

 

Bron: Surfweer zondag 23 oktober 2016 appeared first on Surfweer.nl.

Related Posts