Surf weer bericht

Surfweer Zondag 7 oktober 2018

Off 7

Het weekend verloopt nog redelijk golfrijk, hoewel er zaterdag eigenlijk niet echt iets valt te surfen. Op zondag zijn de golven wel goed genoeg dankzij de harde tot stormachtige wind uit het noorden die in de nacht van zaterdag naar zondag verwacht wordt. De rest van de week waait het af en toe ook stormachtig op de Noordzee, alleen uit de tegenovergestelde richting (zuidzuidwest) en dat brengt geen golven.

Zaterdag 6 oktober
Flat. Iig in het zuiden en zuidwesten. Op de wadden lijkt wel nog redelijk wat swell binnen te komen van het lagedrukgebied dat woensdag ten westen van Noorwegen lag. Dit is goed te zien op de diverse spectra plaatjes die een ‘rug’ voorin de grafiek laten zien op 75 mhz. Waarschijnlijk geeft deze swell ook in Noord-Holland nog wat leuke pealers met laag naar opkomend tij. Eind van de middag komt de zeewind er in en is het cleane er wel van af. Daarna breekt de kleine swell alleen nog vooraan op de kant en is het weinig surfable. Wat betreft Z-H, waarschijnlijk is daar toch ook een junior surfje mogelijk. Vooral noordelijk Zuid-Holland, o.a. Katwijk en Noordwijk.

Zondag 7 oktober
Op het polaire front ontstond zaterdagmiddag boven Bretagne een klein laagje met flink veel wind. Dit soort laagjes zouden eigenlijk in de Noordzee moeten ontstaan voor classic oktober condities. Dat was nog bijna gebeurd ook met op de weerkaart een tweede kern ten noordwesten voor de kust van Texel zaterdagmiddag (zie weerkaart). Helaas gaat de storm nu over Bretagne en dat geeft harde onshore in bijna heel Frankrijk. In het kanaal staat in de nacht nog een windkracht 9 uit het noorden. De wind neemt echter snel af, dus voor de hoogte zul je er op tijd bij moeten zijn. Dat is zeker het geval in het noorden van de Benelux, omdat daar de wind nog minder zal zijn. Een bonus is nog wel de swell die van de depressie tussen IJsland en Noorwegen nog onderweg is naar Nederland en ook ergens op zondag zal arriveren. Het beste is dus om twee sessie te pakken op zondag. Een vroege(re) en een latere met meet hoogwater. Dat laatste geldt sowieso voor de zuidelijke kustregio’s. Daar staat gewoon nog te veel wind in de vroege ochtend bij laagwater. Eigenlijk is zondag het lage water alleen goed te surfen vanaf het midden van Zuid-Holland en in Noord-Holland. Op de wadden is Texel de place to be overdag. In de avond pas ook clean op Ameland en Terschelling met de swell van ver. Die van dichtbij zal daar dan eigenlijk alweer uitgedoofd zijn.

Maandag 8 oktober
De swell van het lagedrukgebied met DWD naam “Kerstin” (gewoon even een naam, omdat het kan) komt nog even binnen. Kerstin lag vrijdagmiddag tussen Noorwegen en IJsland en die swell zal dus zondagmiddag/avond een piek in de lage periode deining boven de wadden veroorzaken. De hoogte is dan rond 1m en de periode 9s. Leuk op Terschelling en Ameland, maar langs de Hollandse provinciekust blijft er niet veel over van die hoogte. De surf is wel lekker clean en komt aan in lijnen. Misschien nog wel beter dan aan het begin van het weekend. De wind is in het zuiden afwezig, op Texel te sterk ZW voor mooie golven, maar op de oostelijke wadden mooi offshore in de vroege ochtend. Daarna lijkt de swell er niet meer goed door te komen. Hoewel je het in Holland nooit weet wanneer het getij weer opkomt. Misschien wel een mooie dag om voor het laatst dit jaar een korte sessie in shorty te surfen!

Lange Termijn & Frankrijk
De week ziet er flat uit. Op de Oceaan zijn de depressies te sterk ontwikkeld en daarmee lijkt de atmosfeer voor een tijdje op slot te zitten. Wel ligt er maandag nog een dik lagedrukgebied bij IJsland, dat eventueel voor woensdag of donderdag iets van een clean klein lijntje zou kunnen zorgen in het noordwesten en op de wadden. Verder is het zoeken naar goede golven in landen om ons heen. Eind van de week gaat het los in Frankrijk met 3 meter swell van 18s periode. Wat dat betreft vallen de 18+ dames van Girls Coaching week met de neus in de boter, daar in het zuiden van Frankrijk! Gelukkig worden de golven later in de week wat minder kolossaal en kan er ook goed op de Open Ocean Beach Breaks gesurft worden. Het hogedrukgebied boven Scandinavië en oost Europa houdt stand tot de laatste week van oktober. Met zo’n lange termijn verwachting is er in ieder geval genoeg tijd om nog iets te boeken om de flatness van de lage landen te vermijden tijdens de herfstvakantie. De ex Hurricane “Leslie” koerst in het weekend van de 14e tussen de Azoren en Portugal naar het noorden en brengt vooral in de regionen flink wat swell. Pas wanneer de Ex restanten worden opgenomen door de andere depressies op de Oceaan komt er ook weer een tweede swell voor Frankrijk en mogelijk zelfs ook voor Nederland. Tegen het weekend van de 20e zien we pas weer kansen op wind (vooral ZW-ers) bij ons op de kaart.

Neoprene tips Noordzee is +-16C

Zaterdag: pak 4mm of 3/2mm, kan nog zonder schoen
Zondag: goede 4/3mm met schoen 2mm & oorsafety ivm wind!
Maandag: 4/3mm, evt schoentjes 2 of 3mm
Dinsdag: geen surf, suppen in shorty

Bron: Surfweer Zondag 7 oktober 2018 appeared first on Surfweer.nl.

Related Posts